Etykiety produktów żywnościowych
i napojów powinny pokazywać, w głównym polu widzenia, czyli zazwyczaj na frontowej
części etykiety/opakowania produktu, w prosty,
nie różnicujący sposób przedstawienie (ikonę graficzną), które zapewni
konsumentowi widoczne na pierwszy rzut oka informacje. Definicja głównego pola widzenia wg Rozporządzenia nr 1169/2011: "Pole widzenia opakowania, które konsument
najprawdopodobniej zobaczy przy pierwszym spojrzeniu na produkt w momencie
zakupu i które umożliwia konsumentowi natychmiastową identyfikację produktu,
jeśli chodzi o jego charakter lub rodzaj, a w stosownych przypadkach o jego
markę. Jeżeli opakowanie ma kilka identycznych głównych pól widzenia, to główne
pole widzenia jest polem wybranym przez podmiot działający na rynku spożywczym."
W głównym polu widzenia,
wartości % RWS mogą być podane na dwa sposoby – dla 1 składnika lub dla 5-ciu
składników odżywczych jak podano poniżej:
a)
Wartość energetyczna (1)
lub
b) Wartość
energetyczna, tłuszcz, kwasy tłuszczowe nasycone, cukry, sól (5)
Nie jest możliwe podawanie w
głównym polu widzenia wartości % RWS dla składników odżywczych innych niż wymienione
w ramach dwóch powyższych opcji.
Sposób deklarowania
Gdy podaje się znakowanie %RWS, wartość
energetyczna deklarowana w głównym
polu widzenia musi być wyrażona
w przeliczeniu na 100g lub100ml produktu.
Deklaracja wartości energetycznej w
przeliczeniu na porcję obowiązuje jako dodatkowa do deklaracji w przeliczeniu
na 100 g lub 100 ml, gdy podaje się ilości pozostałych składników odżywczych w
przeliczeniu na porcję produktu (tłuszcz ogółem, tłuszcze nasycone, cukry i
sól).
Gdy w głównym polu widzenia podaje się tylko informację o wartości
energetycznej w przeliczeniu na porcję produktu, wówczas wymagane jest również
podanie wartości energetycznej w przeliczeniu na 100 g lub 100 ml.
Kiedy podaje się oprócz wartości
energetycznej również inne składniki odżywcze (tłuszcz ogółem, tłuszcze
nasycone, cukry i sól), to można podać te składniki w postaci wartości % RWS
tylko w przeliczeniu na porcję (bez
odniesienia do 100 g lub 100 ml produktu).
Zgodnie z wymogami Rozporządzenia
nr 1169/2011, bezwzględna wartość energetyczna musi być wyrażona zarówno w kilodżulach
(kJ) jak w kilokaloriach (kcal), natomiast inne składniki odżywcze muszą być
podane w gramach (g).
Wskazane jest, aby informacja o
wartościach RWS w przeliczeniu na porcję deklarowana na froncie opakowania była
uzupełniona z tyłu opakowania lub w innym miejscu tabelą składników odżywczych,
zawierającą informacje o ich zawartości w przeliczeniu „na porcję”.
Sposób prezentacji
Organizacja FoodDrinkEurope zaleca, aby stosować się do dotychczasowych zasad prezentacji ikon graficznych. Dotyczy to w
szczególności rozmiarów i kolorystyki ikon.
W deklaracjach RWS należy
zachować kolejność składników odżywczych jak wskazano powyżej.
Wartości RWS podane w głównym
polu widzenia muszą spełniać wymogi czytelności określone w Rozporządzeniu nr
1169/2011.
Rozporządzenie 1169/2011 wymaga
również, aby następujące stwierdzenie było zamieszczone w bezpośrednim
sąsiedztwie wartości RWS podanych w przeliczeniu na 100 g/ml: „Referencyjna wartość
spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ/2 000 kcal)”. Jeśli wartości RWS podane są zarówno w
głównym polu widzenia jak i w tabeli wartości odżywczej, to wystarczające jest
umieszczenie powyższego napisu w bezpośrednim sąsiedztwie tej tabeli,
umieszczając tylko odnośnik do niego (gwiazdkę) w głównym polu widzenia. Jeśli
wartości RWS deklarowane są tylko w głównym polu widzenia, to w takim
przypadku napis trzeba umieścić na etykiecie w głównym polu widzenia.
|