Poniżej podajemy pytania i odpowiedzi dotyczące systemu GDA zawarte w
dokumencie Komisji Europejskiej „Pytania i odpowiedzi dotyczące stosowania
rozporządzenia (UE) nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji
na temat żywności”:
3.18 Czy można
stosować akronim RWS? (art. 32 i 33)
W każdym przypadku zastosowania
akronimu, np. RWS w odniesieniu do referencyjnych wartości spożycia, należy go
w pełni rozwinąć w dowolnym miejscu na opakowaniu. Nie można modyfikować
komunikatu „Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400
kJ/2 000 kcal)”.
3.19 Czy można
stosować akronim GDA? (art. 32 i 33)
Celem rozporządzenia w sprawie
informowania o żywności jest harmonizacja treści, wyrażania i prezentacji
informacji o wartości odżywczej przekazywanych konsumentom, w tym informacji
dobrowolnych. W związku z tym nie ma możliwości stosowania terminu „wskazane
dzienne spożycie” ani jego akronimu GDA w kontekście zastosowania art. 32 i 33
wspomnianego rozporządzenia (zob. także pkt 3.18). Należy również zauważyć, że
pojęcie referencyjnej wartości spożycia różni się od pojęcia wskazanego
dziennego spożycia, ponieważ termin „referencyjna wartość spożycia” nie sugeruje
zaleceń żywieniowych, w przeciwieństwie do terminu „wskazane”.
Przykładowo nie
istnieją zalecenia żywieniowe mówiące o spożyciu 20 g nasyconych kwasów
tłuszczowych dziennie i konsumenci nie powinni sądzić, że jest to minimalna ilość
niezbędna dla zachowania zdrowia.
3.17 Czy w
przypadku gdy informację o wartości odżywczej powtórzoną w głównym polu
widzenia (na „przodzie opakowania”) wyrażono jako wartość procentową referencyjnych
wartości spożycia, taką informację należy podać również w obowiązkowej
informacji o wartości odżywczej (z „tyłu opakowania”)? (art. 30 ust. 3, art. 32
ust. 4 i art. 33, załącznik XIII)
Informacja o wartości odżywczej
powtórzona w głównym polu widzenia (na „przodzie opakowania”) na zasadzie
dobrowolności może zawierać jedynie informację o wartości energetycznej lub o
wartości energetycznej uzupełnioną o zawartość tłuszczu, nasyconych kwasów
tłuszczowych, cukrów i soli. Wspomnianą informację należy także podać w
obowiązkowej informacji o wartości odżywczej (z „tyłu opakowania”). Istnieje jednak
możliwość wyrażenia wspomnianej informacji na przodzie opakowania jako wartości
procentowej referencyjnych wartości spożycia (oprócz wartości bezwzględnych),
mimo że tej formy wyrażania nie stosuje się w obowiązkowej informacji o
wartości odżywczej.
3.20 Czy
dodatkowy komunikat „Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby
dorosłej (8 400 kJ/2 000 kcal)” powinien znajdować się bezpośrednio w pobliżu
każdej informacji o wartości odżywczej? (art. 32 i 33)
Tak, w przypadku gdy informację wyraża
się jako wartość procentową referencyjnych wartości spożycia w przeliczeniu na
100 g lub 100 ml.
Nie, w przypadku
gdy wyraża się ją w przeliczeniu na porcję.
3.21
Referencyjne wartości spożycia w odniesieniu do wartości energetycznej i
składników odżywczych określono dla osób dorosłych. Czy wartość energetyczną
oraz ilości składników odżywczych można
wyrazić na zasadzie dobrowolności w formie wartości procentowych referencyjnych
wartości spożycia dla dzieci, zamiast lub jako uzupełnienie wartości procentowych
referencyjnych wartości spożycia dla osób dorosłych? (art. 32 ust. 4, art. 36
ust. 3 i art. 43, załącznik XIII)
Nie. Dobrowolne wskazanie referencyjnych
wartości spożycia dla szczególnych grup ludności jest dozwolone jedynie pod
warunkiem przyjęcia przepisów UE, a w przypadku ich braku –
przepisów krajowych.
Wartość energetyczną
oraz ilości składników odżywczych można wyrazić jedynie w formie wartości
procentowej referencyjnych wartości spożycia dla osób dorosłych, jako
uzupełnienie ich wyrażenia w formie wartości bezwzględnych. Zgodnie z
rozporządzeniem w sprawie informowania o żywności Komisja jest jednak
zobowiązana przyjąć akty wykonawcze dotyczące wskazania referencyjnych wartości
spożycia dla szczególnych grup ludności oprócz referencyjnych wartości spożycia
określonych dla osób dorosłych, a zatem referencyjne wartości spożycia dla
dzieci mogą być dostępne w przyszłości. W oczekiwaniu na przyjęcie wspomnianych
przepisów UE państwa członkowskie mogą przyjąć przepisy krajowe, ustalając
potwierdzone naukowo referencyjne wartości spożycia dla wspomnianych grup
ludności. W związku z tym stosowanie referencyjnych wartości spożycia dla
innych grup ludności, takich jak dzieci, będzie niedozwolone po zakończeniu
okresu przejściowego, tj. po dniu 13 grudnia 2014 r., chyba że na mocy
przepisów UE lub krajowych zostaną ustanowione potwierdzone naukowo
referencyjne wartości spożycia dla takich grup.
|