Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Zapraszamy do lektury najnowszego wydania kwartalnika "Food-Lex"!
W najnowszym numerze eksperci z dziedziny prawa żywnościowego, prawa ogólnogospodarczego i środowiskowego przedstawiają nam najaktualniejsze tematy, które kształtują krajobraz naszej branży.

Najnowsze wydanie "Food-Lex" to prawdziwa kopalnia wiedzy dla wszystkich związanych z branżą spożywczą. Znajdziecie tam nie tylko aktualne informacje prawne, ale również praktyczne wskazówki ekspertów:
  • Zakaz sprzedaży napojów z dodatkiem kofeiny lub tauryny dla osób niepełnoletnich oraz w automatach w świetle nowelizacji ustawy o zdrowiu publicznym. Jakie nowości przyniosła ta zmiana legislacji i jak wpłynie ona na rynek napojów energetyzujących wyjaśnia Jowita Prokop – Eversheds Sutherland Poland.
  • Pozostałości pestycydów. Przegląd aktualnych wymagań prawych: Zagłęb się w zagadnienia dotyczące pozostałości pestycydów w żywności. Jakie są obowiązujące przepisy i jakie wyzwania stoją przed producentami - odpowiada Anna Szeliga – J.S. Hamilton Poland Sp. z o.o.
  • Suplementy diety. Kierunek regulacji prawnych. Alicja Michałowska – FOOD LAW Centrum Prawa Żywnościowego odnosi się do kierunku zmian legislacyjnych zaproponowanych w projekcie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dn. 23/12/2022.
  • Dodatki, żywność FSMP, nowa żywność. Kwestie prawne, które można konsultować z Komisją Europejską – procedury i praktyczne wskazówki: Odkryj kulisy procesów konsultacyjnych z Komisją Europejską w zakresie dodatków, żywności FSMP i nowej żywności. Jakie procedury warto znać? Odpowiedzi w artykule Izabeli Tańskiej – IGI FOOD LAW Sp. z o.o.
  • Zafałszowanie żywności. Aktualne trendy - Swoimi spostrzeżeniami dzielą się Michał Tracz, Justyna Nowak, Marcelina Izydorczyk – KRK Kieszkowska Rutkowska Kolasiński.
  • W którym kierunku zmierzają prace Sekcji Branżowej do spraw Standaryzacji Mięsa EKG/ONZ? Odpowiada Anna Janasik – Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
  • Zwiększenie ochrony konsumentów w cyfrowym świecie wynikające z dyrektywy omnibus. Jacek Myszko – Kancelaria Sołtysiński, Kawecki & Szlęzak opisuje zmiany wynikające z wejścia w życie przepisów wdrażających dyrektywy stanowiącej część Nowego Ładu dla konsumentów.
  • Biogaz – szansą na zrównoważony rozwój przemysłu rolno-spożywczego. Beata Wiszniewska – Polska Grupa Biogazowa S.A. wyjaśnia, dlaczego biogaz wpisuje się w trendy w polityce UE i jest szansą na sprostanie nowym wyzwaniom.

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij