Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Dyskryminujące pomysły na VAT
Francuska Rada ds. Społecznych i Środowiskowych zaapelowała do francuskiego rządu o zredukowanie podatku VAT na owoce i warzywa, w celu zachęcenia francuskich konsumentów do wzrostu konsumpcji i zakupów tych produktów. Redukcja miałaby się odbyć kosztem podniesienia podatku VAT na inne produkty żywnościowe.

Zdaniem Rady, to właśnie podatek VAT ma ogromny wpływ na wahania cenowe, a tym samym zainteresowanie konsumentów. Obniżenie podatku w przypadku świeżych produktów ogrodnictwa, a co za tym idzie mniejsze wpływy do budżetu państwa, zrekompensować mogłyby wyższe podatki VAT nałożone na produkty mniej zdrowe – na przykład różnego rodzaju przekąski. Ponadto nowym pomysłem byłoby oznaczanie na poszczególnych owocach i warzywach na specjalnych etykietach pozytywów wynikających z konsumowania owoców i warzyw - przy każdym produkcie opisane byłyby korzyści – na przykład informacje o wpływie na układ kostny, poziom cholesterolu itd. Do takiego pomysłu musi jednak ustosunkować się sama Bruksela w celu ujednolicenia etykiet informacyjnych na wszystkich produktach we wszystkich krajach członkowskich.

 (źródło: FAMMU/FAPA, Agra Net)


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij