Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Cukier silnie podrożał za sprawą popytu z krajów arabskich
Drugi tydzień czerwca 2011 r. przyniósł silne wzrosty notowań cukru. W Nowym Jorku cukier surowy podrożał do 550 USD/t, co było najwyższym poziomem od półtora miesiąca - informuje FAMMU/FAPA.

W Londynie cukier biały zwyżkował do 714 USD/t - najwięcej od dwóch miesięcy. Cukier biały podrożał w ciągu ostatniego tygodnia o ponad 7 proc., a surowy aż o 11 proc.

Powodów ostatnich wzrostów należy upatrywać w kilku czynnikach. Najważniejszym jest rosnący popyt na cukier ze strony krajów arabskich przed zbliżającym się w sierpniu Ramadanem.

Premia cukru białego wynosi obecnie aż 160 USD/t, co sprawia, że rafinacja jest opłacalna, i co zwiększa popyt na cukier surowy. W brazylijskich portach pojawiły się także pierwsze problemy logistyczne - kolejka oczekujących statków do załadunku wzrosła do 70 jednostek. Kolejki w brazylijskich portach ograniczają podaż cukru.

(Źródło: FAPA/FAMMU na podstawie LIFFE, NYBoT, Reuters).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij