Cytometria przepływowa w nowoczesnej analizie żywnościW nr 2/2011 „Przemysłu Spożywczego” ukazał się artykuł pt „Cytometria przepływowa w nowoczesnej analizie żywności”. Zastosowanie cytometru przepływowego umożliwia wieloparametryczną analizę cech morfologicznych komórek, interakcji pomiędzy cząsteczkami w komórce, a także ilościowe i jakościowe oznaczanie składu mikrobiologicznego wybranych środowisk.Cytometria przepływowa pozwala na wykrywanie patogenów oraz innych mikroorganizmów niepożądanych bez konieczności wstępnej hodowli mikroorganizmów. Umożliwia analizę mikroorganizmów zaangażowanych w procesy technologiczne, charakterystykę kultur starterowych w celu precyzyjnego ustalenia ich kompozycji oraz stwarza możliwości badania organizmów wchodzących w skład naturalnej flory bakteryjnej człowieka w celu opracowania preparatów probiotycznych. Artykuł ten dostępny jest odpłatnie w wersji elektronicznej na portalu www.sigma-not.pl
pełna lista aktualności
|