Światowe ceny żywności najwyższe w historiiŚwiatowe ceny żywności osiągnęły w styczniu rekordowo wysoki poziom - poinformowała w czwartek agenda Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO).FAO opiera się na wskazaniach indeksu cen żywności, który mierzy miesięczne ceny koszyka towarów spożywczych. Jak podaje organizacja, indeks osiągnął w styczniu 231 punktów, co oznacza wzrost o 3,4 procent w stosunku do grudnia 2010 r.
"Jest to najwyższy poziom, odkąd FAO rozpoczęła pomiary cen żywności w 1990 roku. Ceny wszystkich monitorowanych grup towarowych odnotowały silny wzrost w styczniu, z wyjątkiem cen mięsa, które pozostały niezmienione" - poinformowała FAO.
Ekonomista FAO Abdolreza Abbassian uważa, że wysokie ceny żywności będą się w najbliższych miesiącach utrzymywać. "Wysokie ceny żywności są poważnym problemem zwłaszcza dla ubogich krajów, które mogą mieć problemy z finansowaniem i importem żywności dla biednych rodzin, które przeznaczają znaczną część swoich dochodów na jedzenie" - powiedział cytowany przez FAO ekspert.
Jego zdaniem, pozytywną wiadomością może być to, że w wielu państwach z powodu dobrych zbiorów krajowe ceny niektórych produktów żywnościowych są w porównaniu do cen światowych nadal niskie.
(Źródło: PAP)
pełna lista aktualności
|