Sytuację na rynku cukru uratuje importZapasy cukru są minimalne, a pośrednicy windują ceny. Sytuację może uratować import z Niemiec. Tymczasem Donald Tusk zaapelował do KE, aby zwiększyć importu cukru spoza Unii - pisze Rzeczpospolita.Rekordowo wysokie notowania cukru spowodowały, że Komisja Europejska uwalnia stare zapasy. Zabiegali o to unijni producenci słodyczy i napojów, szacując, że w tym roku zabraknie im 100 tys. ton cukru. Komisja zdecydowała się wypuścić 500 tys. ton, bo na tyle szacuje cukier wyprodukowany dawniej ponad limity. Te zapasy posiadają głównie cukrownie niemieckie i francuskie, ale nie polskie.
Polskie firmy zapasów nie mają, ponieważ cukier sprzedały za granicę. W grudniu 2010 r. średnia unijna cena cukru wynosiła 486 euro za tonę, czyli około 1,94 zł za 1 kg. W tym czasie na polskim rynku cukier na rynku hurtowym kosztował 2,44 zł za kilogram, a cena detaliczna wynosiła 2,88 zł.
(Źródło: Rzeczpospolita).
pełna lista aktualności
|