Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Dwa nowe sery o statusie chronionym - francuski i czeski
W dniu 4 sierpnia 2010 r. Komisja Europejska włączyła dwa sery do rejestru produktów o statusie chronionym. Jednym z nich jest francuski ser Mâconnais (rozporządzenie nr 698/2010), który otrzymał status Chronionej Nazwy Pochodzenia (ChNP), a drugim czeskie „Olomoucké tvarůžky" (ChOG - Chronione Oznaczenie Geograficzne) - rozporządzenie Komisji (UE) nr 702/2010. Oba akty prawne wchodzą w życie 20. dnia po opublikowaniu - informuje FAMMU/FAPA.

Wytwarzane z surowego pełnego mleka koziego w regionie Burgundii sery „Mâconnais" mają postać niewielkich (50 do 65 g) wyrobów o charakterystycznej formie ściętego stożka, cechują się delikatną, białą, jednolitą, tłustą, gęstą, gładką masą o wyrazistym smaku.

O ile wobec przyznania serowi Mâconnais statusu ochronnego nie zgłoszono sprzeciwów, o tyle bardziej skomplikowana była sprawa z produktem czeskim. Uzasadniony sprzeciw wobec proponowanej rejestracji zgłosiły Niemcy i Austria. Po wdrożeniu przez Komisję Europejską odpowiedniej procedury weryfikacyjnej ustalono, iż czeska nazwa „Olomoucké tvarůžky" i niemiecka „Olmützer Quargel" stosowane są w odniesieniu do podobnych serów oraz że mają one wspólne historyczne źródła odnoszące się do miasta Ołomuniec w Republice Czeskiej. W sprzeciwie złożonym przez Austrię wykazano, że znaki towarowe zawierające określenie „Olmützer Quargel" zostały zarejestrowane przed złożeniem wniosku o rejestrację określenia „Olomoucké tvarůžky" jako chronione oznaczenie geograficzne.

W związku z tym dalsze istnienie nazwy „Olmützer Quargel" w przypadku rejestracji nazwy „Olomoucké tvarůžky" byłoby zagrożone. Ponadto z dowodów wynika, że nazwa „Olmützer Quargel" miała być stosowana w odniesieniu do produktu o pochodzeniu zbliżonym do „Olomoucké tvarůžky", który jednak z założenia nie miał wykorzystywać popularności tej drugiej nazwy. Z powyższych powodów oraz w myśl poszanowania zasady uczciwości i tradycyjnego stosowania postanowiono o przyznaniu maksymalnego pięcioletniego okresu przejściowego, w trakcie którego można nadal stosować określenie „Olmützer Quargel".

(Źródło: FAMMU/FAPA)


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Dodaj komentarz

Komentarze

Twój podpis:
Twój komentarz:
Wpisz kod z obrazka:
 

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij